PROCESSEN

Bornholm er fanget i kæmpe snestorm, så måske det ikke lige bliver den her weekend, jeg flytter derover, som det ellers var planlagt. Det er brandærgerligt, for jeg glæder mig sådan og kan slet ikke vente med at komme igang. I det lange løb har det dog ikke den helt store betydning. Marts skal alligevel bruges mest på at forspire, og der er det jo ligemeget, om man gør det midt i Østersøen eller på Nørrebro. Planlægningen er dog i fuld gang. Jeg havde oprindeligt tænkt mig, at grave de stykker ud jeg ville dyrke på, men er nu stødt på en metode, der kaldes ‘No dig’, hvor man simpelthen ikke graver jorden ud, men bare lægger muldjord ovenpå og så dyrker i det. Teorien er, at man ikke forstyrrer jorden, men efterligner den naturlige proces, hvor organisk stof jo altid lander på overfladen, og at man derved beholder jordens egen luftige struktur. Gammel græsplæne skulle eftersigende være svær at dyrke noget ordentligt i (hvorfor kan jeg ikke forklare, men det er vist noget med næringsstoffer, bakterier og en larve der æder rødder. Hejhej fra nybegynderen), og den her metode skulle give et meget større udbytte ved år nr. 1, hvilket jo er helt fantastisk for mig, der ligesom kun har det enkelte år at gøre godt med.

Jeg skal derfor have bygget nogle midlertidige bede. Der skal lægges ca. 15 cm muldjord ovenpå græsset. Egentlig havde jeg regnet mig frem til, at jeg skulle have to bede á 4x4m, men jeg tror, at jeg deler det op i fire bede á 2x4 meter. På den måde slipper jeg for, at skulle gå rundt i bedende, men kan altid nå midten fra kanten, når der skal fjernes ukrudt og lignende. Den engelske havegut og helt store kanon (åbenbart), Charles Dowding, arbejder en del med det, og hans erfaring er bl.a. også at rodfrugter, som f.eks. gulerødder, vokser mere lige og ikke forgrener sig lige så nemt, fordi man ikke forstyrrer jordstrukturen. Det er i øvrigt skidesvært, at skulle planlægge, hvad der skal stå hvor i sådan nogle bede. Der er både gode og dårlige naboer, helt særlige afstande og højde (og dermed skygge) at tage højde for. Er pt. igang med femte version af bedende. Mon ikke der kommer en sjette også.

Jeg forstår ikke så meget af det selv endnu, men det skal nok komme. Lige nu skal jeg bare sørge for at komme i Silvan og købe forspiringspotter, rydde vindueskarmen i vores soveværelse og så bare komme igang. Bagefter vil jeg bede en højlydt bøn til vejrguderne og bande dem langt væk for ikke at skaffe forårsvejr omgående, og fortælle dem at de godt kan makke ret resten af året, for ellers sender jeg et tæskehold efter dem. 

DSCF2746.jpg