FRØSORTER

Alt for længe har jeg lovet et indlæg om hvilke frø, jeg har købt, uden at det er blevet til noget. NU bliver der lavet om på det. Jeg har fundet kvitteringen fra frø-købet frem, og I skal se lidt af den, synes jeg. Jeg har forsøgt at komme bredt omkring og har haft svært ved at nøjes med en af hver. Nogen ville måske sige, at jeg har taget munden lidt for fuld, og måske er det sandt, men jeg kan altså gabe over en del, og 62 forskellige slags grøntsager fylder jo ikke så meget i frøform. Kålen er i øvrigt blevet plantet ud, og både kartoflerne og jordskokkerne er lagt. Idag har jeg holdt en fridag med fuld sofaligning, for igår blandede og vendte jeg jord i to bede, der svarer til 16 kvadratmeter, og det svarer sådan ca. til to uger med daglige besøg i det lokale crossfitcenter (det er i hvert fald min helt objektive vurdering), og med drivhussamling i weekenden og haneKurt der besluttede sig for at vække mig 4.30 i morges, synes jeg på en måde, at det var på sin plads. 

galleri

De næste par dage skal resten af frøene sås, og jeg håber i har god tid, for den fuldendte liste er en lang affære og lyder således:

KÅL

Hovedkål af blandede sorter - ikke videre defineret, men jeg forestiller mig, at det primært bliver hvid- og rødkål. Måske lidt blandede sorter derimellem. Det bliver en surprice.

Spidskål - to slags, en almindelig grøn og så en rød, for de er altså lidt pænere når de lander i salatskålen.

Puntarelle di Galatina - en slags cikorie, som er ret pæn og skulle smage lidt af asparges. Jeg er dog lidt i tvivl om, hvorvidt jeg kan nå at dyrke den, og den er vist også ret svær at få til at lykkes, men jeg giver det et skud.

Glaskål - en lilla en, fordi det er pænt.

Grønkål - blandede frø og jeg håber at få både den grønne og den lilla!

Pak choy - en helt standard slags.

Savoykål - også bare en almindelig slags.

Romanesco - det ligner jo noget fra et andet univers, men den jeg har købt, er vist helt normal.

SALAT

Blandet - en pose blandede sommersalater. Hvad det så end betyder. Så længe der ikke pludselig står en icebergsalat, er jeg ligeglad og glæder mig bare til at smage dem. (Der findes ikke noget mere ligegyldigt i den her verden end icebergsalat, og jeg er max træt af stadig at se den i supermarkedet).

Friseesalat - jeg synes egentlig generelt, at salater kan være et lidt sløvt indslag i madlavningen, men den her er i det mindste dekorativ, og så smager den bittert, og har derfor en stor fordel.

Spinat - helt almindelig spinat.

RODFRUGTER

Gulerødder - intet mindre end fire slags kunne gøre det for mig (havde faktisk blik på syv slags), så der kommer en almindelig orange slags, en lilla/rød slags og så to lidt sjove: en parisercarot, som er en lille tyk fætter, som skulle smage helt fantastisk, og så en der bærer navnet ‘Chanteney red cored’, hvilket er lidt spøjst, da den vist ikke er rød indeni, som har en ret skæg, nærmest konisk form. Den ligner en plastikgulerød fra ungernes legekøkken, men skulle være helt sublim, hvis man tilbereder den lidt. Jeg forestiller mig noget med en varm pande og godt med smør.

Kartofler - fire slags, men en nåede altså at rådne i posen, så der er kommet tre slags i jorden. En ganske almindelig æggeblommekartoffel og så to festlige styk, som er lyserøde/lilla.

Pastinak - bare en helt normal slags.

Jordskokker - en sort som kaldes aspargesjordskokker. Hvorfor vides ikke. 

Rødbeder - en næsten almindelig, men lidt rundere rødbede og så en særdeles instagramvenlig bolchebede, som er hvid med pink striber.

Kinaradise - en almindelig slags. Tror jeg.

DRIVHUS

Chili - og dem skal vi helst ikke snakke om, for det er ikke mange af dem, der har stukket hovedet over jorden. Jeg har sået blandede frø fra et par år tilbage, og så har jeg investeret i padron (som er lille og grøn og ikke særlig stærk og smager himmelsk, hvis de har været i ovnen med revet parmesan over sig), habanero, jalapeno og en almindelig rød en, som man kender fra supermarkedets chiliblandinger.

Agurker - en pose med blandede sorter, så både store, små, gule og grønne, osv., men kun en enkelt har spiret indtil videre. Jeg må have lidt flere frø i jorden.

Tomater - mange forskellige, fordi jeg også har fået en del af nogle søde mennesker, vi kender i Vestjylland. Men primært tomater i cherrystørrelsen og så i lidt forskellige farver.

Aubergine - en sort, der uden pis hedder ‘black beauty’. Som gammel hestepige og flittig læser af black beauty-bøgerne, var den jo et musthave.

ANDET

Artiskokker - her var der også en pose med blandede sorter, så jeg tror, at de bliver både grønne og lilla i det.

Majs - tre slags, for hvorfor nøjes når man elsker majs ligesåmeget som jeg. I år skal jeg altså spise en almindelig gul én, og så får den selskab af en indianermajs og en lille rød en, som hedder jordbærmajs. Google det! Den er skæg.

Fennikel - bare en helt almindelig en.

Græskar - en blå hokkaido og så en butternut. Det bliver et skidegodt suppeår.

Courgetter - endnu blandet pose og så en lang gul én for sjov.

Broccoli - en almindelig og så en lilla slags, som jeg nok ikke når at få gjort noget ved, fordi den skal sås i efteråret og plukkes om foråret.

Blegselleri - en ret undervurderet grøntsag efter min mening. Jeg har købt en helt almindelig slags.

Radiser - også her har jeg investeret i en pose blandede bolcher. Den her pose hed ‘easter egg’ fordi det hele er en stor overraskelse. De skal på kartoffelmaden.

Ærter - to slags. En almindelig ært og så en slikært.

Selvom listen her er lang, er der faktisk ikke 62 sorter på den. Resten er fordelt på spiselige blomster og forskellige slags løg. De blandede poser er der mange af, og jeg synes, det er så fedt, at man kan købe dem, og jeg glæder mig til at blive overrasket. Det er lidt som at åbne et kinderæg, bare rigtig, rigtig langsomt. Og uden chokoladen.

DSCF3079.jpg

Ellers er alt fremragende. Solen skinner, som om den aldrig havde gjort andet, temperaturen siger tæt på 20 grader, og jeg er blevet brun og lidt forbrændt på min højre fod og i hovedbunden, så alt er godt, og så har jeg i det mindste en god undskyldning for at gå med min kasket, som vist er lidt for stor til mig, men som simpelthen er så pæn.

Nyd solen og husk at trække vejret dybt, nyde træernes spæde, lysegrønne blade og at drikke nogle øl i solen. Det er næsten sommer, og det skal man fejre.